Dzień Dziecka z Fundacją ANIMUS

Dzień Dziecka 2013

Czerwiec tuż za rogiem, a wraz z nim święto, o którym pamięta każde dziecko, nawet to całkiem dorosłe. Również Fundacja Animus zatroszczyła się o swoich małych podopiecznych, zabierając 28–ro dzieci do Raczkowa na wspólne świętowanie. Wprawdzie 18 maja to wciąż nie czerwiec, aczkolwiek dzięki zaproszeniu, które dostaliśmy od Fundacji Ochrony Przyrody i Rozwoju Turystyki "FOPiT GOBI", tegoroczny Dzień Dziecka zagościł u nas wcześniej.

Biwak historyczny dla najmłodszych, który był motywem przewodnim wspólnej zabawy, pokazał, że nawet historia może dostarczyć rozrywki.

Organizatorzy przygotowali dla dzieci mnóstwo atrakcji. Pokaz rycerski, który przeistoczył się w obronę obozu przed najazdem Mongołów, to tylko jedna część programu. Po pokazie dzieci próbowały swoich sił w walce na miecze. Oczywiście takie, którymi nie mogły się zranić, co nie zmienia faktu, iż mogły się poczuć jak prawdziwi średniowieczni wojownicy. Strzelanie z łuków tradycyjnych i sportowych, jazda konna, a także warsztaty rycerskie również cieszyły się sporym zainteresowaniem. Miłośników zabaw bardziej statycznych zaprosiliśmy na warsztaty rzemiosła średniowiecznego, gdzie młodzi adepci garncarstwa mieli okazję nauczyć się lepienia  z gliny nie tylko garnków, ale także wymyślonych przez siebie przedmiotów.

Gdyby którykolwiek z uczestników chciał odpocząć od pola bitwy, warsztatów czy też strzelania, można było udać się na małą drzemkę do jurty. Czy to rycerz czy białogłowa, każdemu odpoczynek się należy. Jednak w otoczeniu tylu atrakcyjnych zabaw, spanie nikomu nie przeszło nawet przez myśl.

Jak na prawdziwy biwak przystało nie mogło zabraknąć zacnej strawy. Nasze ognisko sięgało nieba, a kiełbaski smakowały wyśmienicie i pokrzepiły utrudzonych wojów i ich piękne damy.

Historyczny Dzień Dziecka zakończył się w wymarzony sposób, a mianowicie pasowaniem na rycerza. Na ten zaszczyt dzieci zapracowały całodniowym wspólnym trudem, zabawą i nauką, dlatego radość była przeogromna.

Pogoda dopisała, a uśmiechy nie schodziły z twarzyczek. Z żalem pożegnaliśmy rycerski obóz, by skierować się w stronę domu. Z pewnością nie tylko dzieci na długo zapamiętają to majowe święto.

Zobacz zdjęcia z biwaku