Warsztaty w Dobkowie

W dniu 02-07-2011 roku Fundacja ANIMUS zorganizowała dla swoich podopiecznych warsztaty z gliny w Dobkowie. Na miejscu zostaliśmy przyjęci bardzo gościnnie. Pani Elżbieta Telatyńska i Łukasz Telatyński oraz członkowie rodziny opowiedzieli swoją przygodę z gliną oraz zaprezentowali kilka możliwych przykładów lepienia figurek. Ponadto mogliśmy również obejrzeć i podziwiać gotowe wyroby ceramiczne w galerii. Dzieci miały także możliwość spróbować swoich sił w lepieniu gliny. Różnymi technikami lepili kubeczki, zwierzęta, figurki, miseczki, kwiatki. To była świetna zabawa w tworzenie pięknych przedmiotów. Za najładniej wykonane prace była nagroda.

Wszystkie dzieci były zaaprobowane i mocno zafascynowane nową formą spędzania wolnego czasu. Doświadczyły jak można zrobić coś z niczego, poruszyły swoją wyobraźnią i stworzyły swój własny świat, tzn. zrobiły figurę glinianą jaką sobie mogły tylko wymarzyć. Dzieci  zostały nakłonione do poruszenia swojego wnętrza i doprowadzenia do jego uzewnętrznienia. Dzięki temu powstały niepowtarzalne arcydzieła w postaci nowych wytworów glinianych. Kolejnym etapem warsztatów była prelekcja na temat pszczół, ich życie oraz ich niesamowita forma  działalności. Dzieci były nieświadome jak jedna pszczoła potrafi dać tak dużo z siebie. Dzieci zadawały dużo pytań, chciały zaspokoić swoją ciekawość. Dużo się nauczyły i zaczęły doceniać te małe owady, którymi są pszczoły. Zostały uświadomione ile potrafią dać pszczoły z siebie człowiekowi. Odbyła się również degustacja najprawdziwszego miodu, który bardzo posmakować wszystkim uczestnikom. Po warsztatach odbyła się lekcja o Dobkowie, oraz został przeprowadzony konkurs wiedzy. Wszystkie dzieci czuły się wygrane, ponieważ każde z nich potrafiło odpowiedzieć na zadane pytania. Artystyczny dzień zakończył się ciepłym obiadem w Villi Greta w Dobkowie. Obiad smakował wyśmienicie. Dzieci z uśmiechem na twarzy wróciły do domu.

Zobacz zdjęcia z warsztatów