Fundacja "ANIMUS" - Przekazałeś nam już 1% - Charytatywne potyczki fundacji "ANIMUS" na wulkanie

Charytatywne potyczki fundacji "ANIMUS" na wulkanie

Wulkany 201222 i 23 czerwca to dwa dni, które wyryją się w pamięci co najmniej około tysiącaWulkany 2012 Polaków. Czołganie w tunelach i po piachu, przeprawa prze rzekę i kąpiel w błocie to tylko niektóre z przeszkód, jakie mieli do pokonania uczestnicy IV Biegu Szlakiem Wygasłych Wulkanów.Z roku na rok przybywa coraz więcej entuzjastów biegu i wszystkich towarzyszących mu „atrakcji”. Oglądając zdjęcia i filmiki z poprzednich edycji podziwialiśmy wytrwałość biegaczy i pomysłowość organizatorów, którzy przygotowali trasę rodem z filmów sensacyjnych. Gdyby jeszcze kilka miesięcy temu ktoś powiedział, że i my staniemy się bohaterami tego filmu, nie uwierzylibyśmy. A jednak! Pomijając filmową otoczkę pościgu wśród przeszkód, w tym roku wzięliśmy udział w jak najbardziej realnej walce.

Prezes Fundacji „ANIMUS” – Łucja Marchaj, oraz wolontariusze Fundacji – Kamil Odziomek, Sławomir Żaczkowski - dzięki uprzejmości organizatorów zawalczyli w IV Biegu Szlakiem Wygasłych Wulkanów. Stoczyli walkę o podium, stoczyli walkę z każdą napotkaną kłodą pod nogami. Pokonując własne słabości, zmęczenie, chęć powrotu do domu lub przeczekania wszystkiego w krzakach, pokonali nieskończone kilometry wyznaczonego szlaku i z dumą przekroczyli linię mety. Nie obyło się bez obtartych kolan, błota w ustach, chwil zwątpienia, ale i końcowych łez szczęścia. Kto kibicował uczestnikom lub choćby oglądał zamieszczone relacje video doskonale wie, jakie to było wyzwanie, szczególnie jeśli biega się wyłącznie amatorsko. Jako reprezentanci Fundacji „ANIMUS” biegliśmy dla zdrowia, w końcu bieganie rzeźbi sylwetkę. Biegliśmy dla przyjemności, bo oprócz łez to śmiech i doborowe towarzystwo podnosiły nas na duchu. Biegliśmy w końcu i przede wszystkim dla trzech wyjątkowych niepełnosprawnych dziewczynek – Kasi Misaczek ze Złotoryi, Klaudii Plesowicz z

Wulkany 2012Wilkowa i Wiktorii Franczak ze Złotoryi, które codziennie pokonują bariery nie do pokonania, by powrócić do sprawności. Niejeden zdrowy człowiek nie miałby siły na taki trud, a one dzielnie zmagają się ze swoimi chorobami i nie poddają się, udowadniając, że warto się nie poddawać. Również i my chcieliśmy dołożyć cegiełkę wsparcia. Stąd pomysł na bieg, wbrew przeciwnościom i dla jednego celu. Aby pomóc dziewczynkom zebrać fundusze na leczenie i rehabilitację. Kilkanaście kilometrów na nogach, kolanach, podparci łokciami, gałęziami i pomocnym ramieniem towarzyszy, czołgając się w dusznych tunelach, przeskakując przez samochody, wspinając się pod górę i brodząc w rzece błota. Sceneria jak z poligonu wojskowego? Jak najbardziej. Czy było ciężko? Tylko Ci, którzy biegli tam z nami mogą to potwierdzić. Jednakże dobiegliśmy i jesteśmy Wulkany 2012bardzo szczęśliwi. Tym sportowym akcentem chcielibyśmy dać początek akcji pod tytułem „Fundacja ANIMUS i Gwiazdy Dzieciom”. Tytuł jakże wymowny. Był bieg, a my kontynuując to dzieło, zapraszamy Państwa już 14 sierpnia 2013 roku do Wilkowa-Osiedla na odsłonę naszej akcji. Na scenie pojawią się: Marzena Kipiel–Sztuka, znana również jako „Halinka Kiepska”, Natalia Szroeder, Liber oraz Rafał Brzozowski. Również wspólnie z naukowcami Uniwersytetu Jagiellońskiego z Krakowa, podejmiemy się wyzwania budowy najwyższego wulkanu w Polsce. W dodatku wulkan ten będzie buchał lawą, jak prawdziwy, chociaż nasz polski, Etna. Pomysł nowatorski - intencja ta sama. Wydobyć z ludzi dobre serce, by zechcieli podzielić się nie tylko radością, ale i chęcią niesienia pomocy bliźniemu.Kasia Misaczek, Klaudia Plesowicz i Wiktoria Franczak. To one są motorem naszych działań. My również Liczymy na Państwa wsparcie i z całego serca dziękujemy.

Ty możesz wesprzeć nasze dzieło!

Wpłaty można dokonywać na nr konta:Bank PKO BP I Oddział Złotoryja
87 1020 3017 0000 2102 0211 9964

Możesz wysłać SMS-a o nazwie AT.ANIMUS pod numer 73068 (koszt SMS 3,69 zł z VAT).

Osoby odpowiedzialne do kontaktu:
Marta Marchaj-Fundator Fundacji „ANIMUS” tel. 603 859 295
Łucja Marchaj-Prezes Zarządu Fundacji „ANIMUS” tel. 692 806 867