Ach co to był za BAL :)

Mamy dla Was Kochani cudowną relację z Balu Integracyjnego Fundacji ANIMUS. W dniu 24 lutego 2017 r. dzięki uprzejmości Pani Ewy Miary Fundacja ANIMUS z siedzibą w Wilkowie Osiedlu zorganizowała w ZHP w Złotoryi po raz pierwszy Bal Integracyjny dla dzieci i osób z niepełnosprawnością i osób pełnosprawnych. Pomysł Balu był marzeniem Kasi ze Złotoryi, która ma dziecięce porażenie mózgowe i raz w tygodniu przychodzą do niej wolontariuszki z Fundacji ANIMUS – Magda Połuch i Karolina Kalinowska. To dzięki zapałowi, chęciom i zmysłowi organizacyjnemu tych wolontariuszek Bal się odbył na najwyższym poziomie. W Balu uczestniczyły m.in. 3 osoby na wózku inwalidzkim, dla których najtrudniejsze okazały się bariery architektoniczne – schody. Dzięki pomocy wolontariuszom szczególnie dwóm Panom Piotrom udało się te osoby wwieźć na salę Balową. Emocje sięgały zenitu, gdy specjalnie przygotowaną na tę okoliczność muzyką wolontariusze porwali do tańca osoby na wózkach inwalidzkich, a wraz z nimi dzieci ze swoimi rodzicami. Co niektórzy przypomnieli sobie czasy z dzieciństwa i zabawy w kalambury, które nie były takie proste do rozwiązania ale zawsze z pomocą przyszli wolontariusze m.in. pomagając Bartkowi, który porusza się na wózku narysować kolejne hasło. Największą radość jednak sprawił taniec na gazecie. Pomimo utrudnień świetnie radziły sobie osoby na wózkach inwalidzkich.

Z ogromną radością taniec wygrała Wiktoria z mamą Edytą, gdzie ulubionym hobby Wiktorii to właśnie taniec. Jak to na Bal przystało była Myszka Miki, za którą przebrała się Iza z Prusic, a nawet lekarz – Wiktoria ze Złotoryi. Dla Bartka był to pierwszy Bal od 20 lat, a dla Klaudii pierwszy Bal po wypadku, po którym do dziś jeździ na wózku inwalidzkim i oczywiście spełnione WIELKIE marzenie Kasi. Podziękowania należą się także firmie Ciacholandia ze Złotoryi, która zapewniła słodkie wypieki, firmie SOLO, która dostarczyła najlepsze chrupki na świecie i Pani Irenie, która zadbała o owoce i słodycze. Radości i emocjom nie było końca, naprawdę WARTO organizować takie Bale i realizować pomysły ludzi młodych. Możesz pomóc i wesprzeć działalność Fundacji ANIMUS przekazując 1% podatku wpisując nr KRS 0000315596. Dziękujemy, że czynicie niemożliwe możliwym!!!

Można również wpłacać co miesiąc dowolną darowiznę 10 zł, 30 zł lub 50 zł na konto:

Bank PKO BP SA I Oddział Złotoryja
Numer Rachunku: 87 1020 3017 0000 2102 0211 9964